a

Lorem ipsum dolor sit amet, conse ctetur adip elit, pellentesque turpis.

Pozdravljeni      Sledite nam

Mednarodni projekti

Mednarodne izmenjave študentov dentalne medicine potekajo v okviru IADS-a (International Association of Dental Students) v njegovih državah članicah.

IADS

IADS – International association of dental students je mednarodna organizacija, ki je bila ustanovljena leta 1951 na Danskem in združuje preko 200.000 študentov dentalne medicine iz več kot 50 držav s celega sveta.

EDSA

(European Dental Students’ Association) je evropsko združenje študentov dentalne medicine. Je neprofitna, nepolitična organizacija. Ustanovljena je bila leta 1988 v Parizu, od takrat pa predstavlja interese študentov 182 univerz v več kot 26 državah.

Mednarodne izmenjave

Mednarodne izmenjave študentov dentalne medicine potekajo v okviru IADS-a (International Association of Dental Students) v njegovih državah članicah.

Namen izmenjav, ki običajno trajajo 2-4 tedne, je druženje s stomatologi v drugih držav, spoznavanje njihovega študentskega življenja in njihovega zdravstvenega sistema ter odkrivanje tujih kultur. Klinično delo je v večini držav omejeno na asistiranje in opazovanje, zato se izmenjave lahko udeleži vsak študent dentalne medicine, vendar je zaželeno, da je končal vsaj 2. letnik. Za študente višjih letnikov je v nekaterih državah, kot na primer v Sudanu ali Tanzaniji, možno tudi klinično delo na pacientih.

V vseh državah lokalni študenti organizirajo za študente na izmenjavi nastanitev in družabno življenje. Ce je izmenjava bilateralna, potem stroške namestitve in deloma tudi prehrane krije lokalna študentska organizacija, vendar moramo tudi mi pod enakimi pogoji sprejeti njihove študente, medtem ko pri unilateralni izmenjavi stroške krije študent sam, a so stroški nastanitve v večini držav majhni (tako kot pri nas Oražnov dom).

Kako na izmenjavo?

 

Ko te zamika da bi odšel/i (iste izmenjave se vas lahko udeleži tudi več) na izmenjavo, si najprej oglej seznam držav članic IADS-a v katerih so izmenjave trenutno možne (na kongresih se lahko pridružijo nove države ali pa kakšna stara zapusti IADS).

Ko približno veš kam bi kdaj šel, kontaktiraj SiDSIC-ovega NEO-ta (National Exchange Officer), ki bo kontaktiral NEO-ta države, kamor želiš na izmenjavo in ti razložil nadaljnji postopek.

Tuji študenti na izmenjavi pri nas

 

Če ima kdo v Ljubljani prosto posteljo in bi bil voljan gostiti tujega študenta pri nas, naj se prosim javi NEO-tu. Pomnite, da kdor bo gostil študenta na izmenjavi pri nas, bo imel prednost pri bilateralnih izmenjavah.